paard maagdarmwormen

De Midden Winter ontworming / de ontworming na de eerste nachtvorst

Nu nog even een stukjes over de midden winterontworming.
Deze ontworming doen we meestal na de eerste nachtvorst.

Deze midden winterontworming is eigenlijk voor de maaghorzellarve. De vlieg van deze larve legt eieren op de benen van het paard. Dit jeukt enorm en daardoor likt het paard aan de benen en likt zo deze eitjes op. In de maag komen dan de eitjes uit, en boort zich de larven vast in de maagwand van het paard. Paarden met maagzweren zijn hier heel gevoelig voor, Overige paarden hebben er eigenlijk weinig tot geen last van.
Maar omdat er in de winter geen vliegen zijn, en als het vriest, vriezen de eieren op de benen van het paard kapot. Dit is die Perfecte periode om even alle maaghorzel larven op te ruimen.
De maaghorzel larven is goed gevoelig voor een eenvoudige Ivermectine ontwormers zoals bijvoorbeeld Noromectine.
Het voordeel is ook meteen dat andere maag darm wormen ook meteen worden aangepakt.
Dit is eigenlijk de enige ontworming die ik jullie mag verkopen zonder een mest onderzoek.
Maar
Vele van jullie laten toch een mestonderzoek doen. En dat is goed want je krijgt een heel goed beeld van de maagdarmparasieten van het paard verdeeld over het hele jaar en je krijgt een goed beeld van de immuniteit van het paard tegen maagdarmwormen. En natuurlijk geeft het informatie over of er een worminfectie aanwezig is en of het nuttig is deze ook te moeten behandelen.

De Witte puntjes op de haren dit been van het paard zijn de eitjes van de vlieg, maar dat is dus niet meer in deze tijd van het jaar.